De Toekomst van Design

Aan het begin van het nieuwe jaar zie je links en rechts blogs en artikelen voorbij komen over de nieuwste design trends maar wat zijn nu de ontwikkelingen op het gebied van Design op de langere termijn?
Robert Roose
Door Robert Roose

De Toekomst van Design

Vluchtige design trends zijn leuk om te zien, zoals het gebruik van grote fonts of geometrische illustraties, maar ze zeggen weinig over de toekomst van Design.

Hieronder heb ik geprobeerd verder te kijken dan het oppervlakkige en stil te staan bij grote ontwikkelingen die binnen 5 a 10 jaar impact gaan hebben op de rol van de designer.

Design en Artificial Intelligence

De explosie aan Artificial Intelligence (AI) applicaties betekent ook dat het Design vakgebied hierdoor geraakt wordt. Het is namelijk al mogelijk om Artificial Intelligence de opdracht te geven om schermen te ontwerpen. 

Ik voorzie dat AI voornamelijk gebruikt gaat worden als hulpmiddel en de designer niet volledig gaat vervangen. Er ontstaat een symbiose tussen mens en machine waar de mens nog altijd de vernieuwende ideeën brengt. Iets waar AI niet toe in staat is maar het wel mogelijk maakt de designer te inspireren.

Als designer kun je je voorbereiden op deze ontwikkeling door alvast te spelen met de verschillende AI toepassingen zoals DALL-E en ChatGPT

Duurzaam Design

Er is steeds meer bewustwording over het feit dat ook digitale producten, zoals apps en websites, een impact hebben op het klimaat. En dat deze impact aanzienlijk is. Als het internet een land zou zijn, zou het de zevende plek innemen van het land met de meeste CO2 uitstoot.

De uitstoot wordt veroorzaakt door de data die op en neer gestuurd wordt. Het verzenden en ontvangen van kilobytes kost namelijk stroom. Een duurzame website of applicatie bestaat daarom uit zo min mogelijk kilobytes. 

Het gebruik van media (zoals afbeeldingen, video’s, 3D animaties of objecten) heeft veel invloed op hoe zwaar of groot een website is. De designs van websites en apps zullen daarom in de toekomst minder leunen op het gebruik van grote afbeeldingen of video’s die op de achtergrond automatisch afspelen. Ontwerpen worden simpeler met meer gebruik van figuratieve vectorafbeeldingen die qua bestandsgrootte een fractie zijn dan van hoge resolutie foto’s.

Een groene website wordt een doel. Iets om trots op te zijn en naar buiten toe uit te dragen. 

Het boek Sustainable Web Design van Tom Greenwood is een goed startpunt voor elke designer die duurzamer wil ontwerpen. 

Ethisch Design

Designers worden zich ook steeds meer bewust van de invloed die hun ontwerpen hebben op de wereld. Of het nu gaat om interfaces die gebruikers verslaafd maken of om zogenoemde ‘dark patterns’ die mensen onbewust dingen laten doen zoals het boeken van een hotelkamer omdat ze anders denken dat ze een gouden kans missen.

Vooral als ambtenaar ben ik sinds het lezen van het boek ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ van Jesse Frederik bezig met mijn rol als designer in een ander daglicht te zien. Om maar niet hersenloos uit te voeren wat er van bovenaf bepaald wordt maar om vragen te stellen en een kritisch weerwoord te bieden als ik het idee heb dat de klant (de burger) benadeeld wordt door mijn designkeuze. 

Dit komt ook duidelijk naar voren in het boek ‘Ruined by Design’ door Mike Monteiro. Hij stelt dat wij als designers de taak hebben om in te grijpen wanneer we gevraagd worden iets te ontwerpen wat schadelijk kan zijn voor de gebruiker. Dit boek is dan ook een must read voor elke designer die de juiste ethische keuzes wil maken.

Design en Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR)

Al jarenlang wordt gezegd dat VR en AR een revolutie gaan veroorzaken in de manier waarop wij met computers, mensen en de wereld om ons heen omgaan. Maar nog steeds blijft de sprong naar de mainstream uit. Apparaten zijn duur en kennen nog te weinig praktische toepassingen. Hier lijkt echter verandering in te komen. Meta zet vol in op VR en het gerucht gaat, dat ook Apple bezig is met de ontwikkeling van een AR device.  

Deze nieuwe virtuele werelden brengen ook voor designers nieuwe uitdagingen met zich mee. Waar we nu vooral communiceren via platte schermen met 2D tekst, afbeeldingen en video’s is straks 3D de norm. De manier waarop informatie overgebracht moet worden is radicaal anders. Er komen veel conventies en stramienen te vervallen en ons designers wacht de schone taak deze nieuwe omgevingen vorm te geven zodat ze er goed uit zien en bovenal bruikbaar zijn.

Een goede manier om op deze ontwikkeling in te spelen is om alvast te onderzoeken wat er nu beschikbaar is op het gebied van VR en AR. Welke toepassingen zijn er en hoe kun je daar als designer aan bijdragen?

Wat gaat volgens jou impact hebben op design de komende vijf jaar?

Zie je zelf een ontwikkeling die de design wereld de komende jaren flink gaat opschudden? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.