Maakt Artifical Intelligence designers overbodig?

De applicaties waarmee je met behulp van Artificial Intelligence (AI) beelden kan genereren schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat voor een invloed heeft dat op de rol van designers? Hebben we in de toekomst nog artistieke mensen nodig als computers het creatieve proces overnemen?
Robert Roose
Door Robert Roose

Maakt Artifical Intelligence designers overbodig?

Hoe kun je afbeeldingen genereren met AI?

Ik ga niet teveel in op de technische details omdat ik daar ten eerste te weinig kennis voor heb, en ten tweede zijn er mensen die het al beter hebben uitgelegd. Ik heb echter wel meerdere AI applicaties gebruikt en leg daarom uit welke stappen ik neem om een beeld met behulp van AI te genereren.

Ik maak gebruik van de open source AI Stable Diffusion in combinatie met de Web UI van AUTOMATIC1111. Hier heb je veel vrijheid bij het instellen van de AI waardoor je de uitkomsten beter kan tweaken. Het werkt als volgt:

  • Je geeft een zogenaamde 'prompt' in. Dit is de opdracht die je de AI meegeeft over hoe de afbeelding eruit moet komen te zien
  • Je past optioneel instellingen aan
  • De AI genereert de beelden

De truc is om een goede prompt te schrijven. Hoe duidelijker de prompt des te beter het resultaat. Het schrijven van een goede prompt begint een skill op zich te worden. Ter inspiratie kijk ik meestal naar lexica.art of de Stable Diffusion reddit

Afbeelding
Een door AI gegenereerde afbeelding met de prompt 'rainy neon cyberpunk mega city, scyscraper, cars, people'
Een door AI gegenereerde afbeelding met de prompt 'rainy neon cyberpunk mega city, scyscraper, cars, people'

Symbiose tussen designer en AI

Om afbeeldingen te genereren heb je altijd een prompt nodig. Vooralsnog worden deze prompts ingegeven door mensen. Hierdoor ontstaat er een symbiotische samenwerking tussen mens en machine. Iets waar J.C.R. Licklider als over schreef in 1960.

Een AI kan op zichzelf geen zinnige afbeeldingen genereren maar heeft altijd een richting nodig vanuit een gebruiker. De creativiteit van degene die de prompt schrijft is daarom van groot belang. Je moet je een voorstelling kunnen maken van de afbeelding die je wil laten generen en daar dan de juiste woorden bij vinden om het te omschrijven zoals jij het voor je ziet. 

Het is overigens ook mogelijk om een nieuwe afbeelding te genereren op basis van een bestaande afbeelding. Dit kan een schets zijn of iets wat je snel in Paint hebt gekleurd. Dit zorgt voor resultaten die beter overeenkomen met jouw initiële idee. 

Buiten kijf staat dat machine nog niet zonder mens kan. Yuval Noah Harari heeft het in zijn boek Homo Deus over de versmelting tussen mens en machine:

“Het is veel waarschijnlijker dat Homo sapiens zichzelf stapje voor stapje zal upgraden door te versmelten met robots en computers, tot onze afstammelingen achteraf beseffen dat ze niet meer dezelfde diersoort zijn die de Bijbel schreef, de Chinese muur bouwde en moest lachen om de capriolen van Charlie Chaplin.” 

Input

Naast dat de AI een prompt nodig heeft om mee te werken is er ook een ander soort input vereist. Alle afbeeldingen die en AI genereert zijn namelijk gebaseerd op werken die door mensen zijn gemaakt. In dat opzicht kan de AI op zichzelf geen kunst creëren maar heeft het altijd reeds bestaande voorbeelden nodig.

Dat een AI op termijn de mens gaat vervangen als kunstenaar of designer lijkt dus niet aannemelijk. Als de mens nu zou stoppen met het maken van kunst zouden we voor eeuwig uit dezelfde data moet putten waardoor er geen innovatieve nieuwe ontwikkelingen meer ontstaan. De digitale eenheidsworst ligt op de loer.

Daarnaast zijn designers en kunstenaars nodig om de grens op te zoeken. Om iets nieuws te doen. Een AI hergebruikt data maar creëert geen nieuwe inzichten.

Kunstenaars zoals Picasso en Mondriaan bieden ons een nieuwe kijk op de wereld. Ze leren ons opnieuw naar dingen kijken. Ze zijn daarom onmisbaar. Een AI laat ons anders naar dingen kijken, maar wel op een manier die al herkenbaar is.

Maar dit geldt ook voor de designer. Het is niet ondenkbaar dat een AI binnen afzienbare tijd User Interfaces kan generen, zoals een website of app. Maar het kan dan slechts gebruik maken van bestaande patronen en componenten die in de aangeleverde data zitten. Het kan niet innoveren. 

En dit is wel nodig wanneer er nieuwe omgevingen ontstaan waar gebruikers met computers moeten communiceren. Zoals augmented en virtual reality. Hier zijn menselijke designers en kunstenaars nodig om de initiële patronen vorm te geven. Om de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. Om tot een uniek inzicht te komen waar een AI alleen bestaande ideeën kan hergebruiken.

Wat voor een invloed heeft AI op jouw werkgebied?

Hoe denk jij dat AI jouw werk gaat veranderen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Comments

AI is heel goed wanneer je hele specifieke, gerichte prompts geeft die exact vertellen wat er gegeneerd moet worden. Als designer weet jij denk ik ook als geen ander dat de input die je ontvangt om iets te ontwikkelen vaak nogal te wensen overlaat. Het is onze ervaring die ervoor zorgt dat we tussen de regels door kunnen lezen, in kunnen schatten wat er nodig is op basis van eerdere ervaring en weten welke vragen we moeten stellen om een volledig beeld te krijgen. Daar is AI volgens mij nog lang niet. Wel denk ik dat het een fantastisch hulpmiddel kan zijn en het je ook dwingt na te denken over hoe je je werk nog slimmer kunt doen.