50 Drupal modules die elke Drupal professional moet kennen

Voor mij zijn het de modules die Drupal zo geweldig maken. Voor vrijwel elk probleem is er een Drupal module die het oplost. In deze blogpost deel ik 50 modules die ik vaak gebruik.
Robert Roose
Door Robert Roose

50 Drupal modules die elke Drupal professional moet kennen

  1. Admin toolbar
    Vervangt het standaard menu in de backend met een dropdown menu waardoor je makkelijk kan navigeren naar de verschillende administratieve onderdelen.
     
  2. CKEditor Browser Context Menu
    Schakelt het standaardmenu van de CKEditor uit wanneer je op de rechtermuisknop klikt. Hierdoor kun je gebruik maken van het menu van de browser, zodat je bijvoorbeeld de spelling kan checken.
     
  3. Linkit
    Maak gemakkelijk links naar andere content in je website met behoud van het juiste pad/URL. Door middel van een extra WYSIWYG knop kun je een  venster openen waarmee je kan zoeken en linken naar bestaande content in je Drupal website. 
     
  4. Save & Edit
    Geeft je een extra knop naast je Opslaan knop aan de onderkant van het bewerkformulier van je node. Hierdoor kun je makkelijker tussentijds je node opslaan zonder dat je doorgestuurd wordt naar de weergave van de node.
     
  5. Title Field For Manage Display
    Dit zorgt ervoor dat de titel van een node als veld beschikbaar is in de weergave tab van een inhoudstype. Nu kun je velden boven de titel tonen of er voor kiezen om de titel niet te tonen op de weergave van een node.
     
  6. Asset Injector
    Plaats JavaScript of  CSS code op specifieke pagina's in jouw Drupal website zonder de theme aan te hoeven passen. Dit kan handig zijn wanneer je externe scripts moet plaatsen, zoals een support chat.
     
  7. Field Permissions
    Bepaal per veld welke rollen deze kunnen bekijken, bewerken of verwijderen. Op deze manier kan je bijvoorbeeld bepaalde velden alleen zichtbaar maken voor ingelogde gebruikers, zoals afgeschermde downloads.
     
  8. Block Field
    Plaats een blok als een veld in een inhoudstype. Handig wanneer je bijvoorbeeld een blok wil tonen tussen twee andere paragrafen.
     
  9. Field Group
    Bundel meerdere velden samen zodat het visueel duidelijker wordt wanneer je nodes aan het maken of bewerken bent. Je kan deze module ook gebruiker om velden in te sluiten in een HTML element waardoor deze beter te stijlen zijn met CSS.
     
  10. ImageWidgetCrop
    Maak verschillende crop stijlen waarmee je dezelfde afbeelding op verschillende formaten kan bijsnijden (zoals een thumbnail of een hero afbeelding).
     
  11. SVG image
    Voegt de mogelijkheid toe om SVG bestanden te gebruiken in je afbeeldingsvelden. Hierdoor kan je SVG afbeeldingen gebruiken alsof het JPEG of PNG bestanden zijn.
     
  12. AJAX Comments
    Maakt het mogelijk om een reactie te geven op een bestaande reactie zonder te worden doorverwezen naar de individuele reactie of zonder dat de pagina ververst wordt.
     
  13. Allowed Formats
    Beperkt de tekst formaten die gebruikt kunnen worden voor text area velden. Dit kan handig zijn wanneer je wil voorkomen dat gebruikers een verkeerd tekst formaat gebruiken bij bepaalde velden.
     
  14. Background Images Formatter
    Toon afbeelding als een CSS achtergrond. Dit zorgt ervoor dat je afbeeldingen als de achtergrond kunt gebruiken voor elke entiteit zoals een paragraaf.
     
  15. Block Class
    Voeg een CSS klasse toe een blok zodat deze makkelijker te stijlen is. Deze module geeft je een extra input veld bij alle blokken waar je één of meerdere CSS klassen kan invoeren.
     
  16. Backup and Migrate
    Maak een back-up van je Drupal website in een private folder op je server of download de back-up direct. Het is ook mogelijk een eerdere back-up terug te zetten.
     
  17. Exclude node title
    Verwijder de titel bij specifieke nodes of inhoudstypen. Handig wanneer je een view gebruikt om de titel weer te geven (zoals in een Hero).
     
  18. Link attributes widget
    Voegt attributen toe aan menu item links, zoals een ID, klasse of naam. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het stijlen van deze links.
     
  19. Ludwig
    Sommige modules moeten geïnstalleerd worden met composer, maar dat is niet voor iedereen altijd mogelijk. Deze module helpt je om specifieke bestanden (of libraries) die geïnstalleerd moeten worden, op de juiste plek te zetten op de server.
     
  20. Rabbit Hole
    Verwijs gebruikers naar een 403 of 404 voor nodes die niet individueel bekeken mogen worden. Zoals een referentie van een klant die je alleen als onderdeel van een andere node wil laten zien.
     
  21. Paragraphs
    Verbetert de ervaring van het aanmaken van content, doordat je verschillende paragraaftypen kan aanmaken die hun eigen velden hebben.
     
  22. Paragraphs Library (onderdeel van de Paragraphs module)
    Maak en hergebruik paragrafen door je gehele Drupal website. Als je een stuk tekst moet herhalen op verschillende pagina's kun je deze module gebruiken om een paragraaf te maken met deze tekst. Deze paragraaf kun je dan hergebruiken op meerdere pagina's.
     
  23. Paragraphs Type Permissions (onderdeel van de Paragraphs module)
    Bepaal welke rollen welke type paragrafen kunnen bekijken. Op deze manier kun je bepaalde paragraaftypen (bijvoorbeeld downloads) alleen tonen aan ingelogde gebruikers.
     
  24. Classy Paragraphs
    Voeg CSS klassen aan je paragrafen toe zodat deze makkelijker kan stijlen met CSS.
     
  25. Search API
    Breidt de bestaande zoekfunctionaliteit van Drupal uit door gebruik te maken van zoekindexen. Je kan de Search API module gebruiken met een standaard database of met geavanceerde zoektechnieken zoals Elastic.
  1. Facets
    Maakt het mogelijk om zoekresultaten, die gegeneerd zijn door de Search API module, te verfijnen. Velden die aanwezig zijn in de inhoudstypen kunnen gebruikt worden als facet.
     
  2. Metatag
    Geeft je meer controle over hoe de metatags van je nodes weergegeven worden. Dit kan weer invloed hebben hoe jouw website getoond wordt in de zoekresultaten of op social media.
     
  3. Ajax Loader
    Hiermee kun je het standaard ajax laadicon aanpassen. Je kan er ook voor kiezen om het icoon te verbergen of te tonen in een volledig scherm.
     
  4. External Links
    Bepaal wat er gebeurt als iemand op een externe link klikt, door deze bijvoorbeeld in een nieuw venster te openen. Het is ook mogelijk een icoon tonen bij externe links.
     
  5. Password Eye
    Maakt het mogelijk voor gebruikers om hun wachtwoord te bekijken, wanneer ze deze intypen als ze inloggen op jouw Drupal website.
     
  6. Better Exposed Filters
    Maakt het mogelijk de standaard exposed filter functie uit te breiden door bijvoorbeeld sorteringsvelden te combineren, input automatisch toe te passen en het verbergen van de toepassen of reset knop.
     
  7. Webform
    Zeer uitgebreide formulier module welke je kan gebruiken om bijna elk formulier te maken in jouw Drupal website. Maakt het ook mogelijk om resultaten te e-mailen of te loggen in de Drupal website zelf.
     
  8. XML Sitemap
    Genereert een XML document met alle link jouw Drupal website. Deze kan gebruikt worden door tools zoals Google Search Console.
     
  9. Editor advanced link
    Geeft je extra opties wanneer je een link aanmaakt in de CKEditor. Je kan bijvoorbeeld CSS klassen toevoegen of ervoor kiezen om de link in een nieuw venster te laten openen.
     
  10. Real name
    Met deze module kun je de 'echte naam' van gebruikers tonen met behulp van tokens in plaats van de username. Als gebruikers bijvoorbeeld een voornaam, tussenvoegsel en achternaam veld kunnen invoeren in hun profiel, kun je deze waarden gebruiken om de naam van de gebruiker te tonen.
     
  11. Redirect
    Verwijs handmatig een pad/URL door naar een ander pad/URL. Dit is handig wanneer je een nieuwe versie van een bestaande website hebt gelanceerd, maar waar de URL structuur is gewijzigd.
     
  12.  Redirect 404 (onderdeel van de Redirect module)
    Creëert een overzicht met paden/links welke een 404 error geven. Een 404 ontstaat wanneer een bezoeker een pagina of pad probeert te bekijken welke niet (meer) bestaat. In dit overzicht kun je gemakkelijk doorverwijzingen aanmaken naar het juiste pad.
     
  13. Responsive menu
    Maakt het mogelijk om jouw menu responsive te maken wanneer de browser een bepaalde breedte heeft.
     
  14. Token
    Alhoewel tokens een onderdeel zijn van de Drupal core kan het zijn dat je sommige token mist (die bijvoorbeeld gegenereerd worden door velden). Deze module vult de missende tokens aan en voegt ook een handige token browser toe waarmee je gemakkelijk tokens kan vinden en plaatsen.
     
  15. PHP Authentication shield
    Hiermee kun je jouw Drupal website achter een extra inlog verbergen voor het publiek (en zoekmachines). Handig als je een Drupal website aan het ontwikkelen bent die alleen voor jouw team en de klant zichtbaar mag zijn.
     
  16. Rename admin paths
    Standaard kun je inloggen bij Drupal websites door te navigeren naar /user/login. Met deze module kun je deze (en andere) admin paden wijzigen. Dit is handig omdat hackers deze standaard admin paden gebruiken om een te bepalen of een website gemaakt is met Drupal. In sommige gevallen kan het ook zijn dat je het pad om in te loggen wil personaliseren zoals /mijnbedrijf/.
     
  17. CKEditor Anchor Link
    Maakt het mogelijk om anchor links aan te maken met de CKEditor. Anchor links kunnen gebruikt worden om te linken naar een positie binnen dezelfde pagina.
     
  18. Context
    Een zeer nuttige module die gebruikt kan worden om jouw Drupal website aan te passen op basis van een vooraf gedefinieerde context. Je kan bijvoorbeeld een menu item actief maken gebaseerd op het pad waar de gebruiker zich bevindt. Of je kan een CSS klasse aan de <body> tag toevoegen op basis van de rol van de gebruiker die de website bekijkt. Op deze manier kun je de look en feel van jouw Drupal website aanpassen voor ingelogde gebruikers.
     
  19. Context entity field
    Deze module maakt het mogelijk om context regels te maken op basis van de waarde van een veld. Zo kun je bijvoorbeeld een boolean veld aanmaken (aan of uit) en op basis daarvan een context regel maken die een bepaald blok wel of niet toont.
     
  20. Smart Date
    Breidt de bestaande standaard datum optie uit waardoor je ook een start en eindtijd kan invoeren. 
     
  21. Weight
    Kan gebruikt worden om een extra 'gewicht' veld aan te maken bij elk inhoudstype. Elke node kan een gewicht toegekend krijgen (van -100 tot 100) welke weer gebruikt kan worden voor de sortering van een overzicht. Op deze manier heb je handmatig de controle over welke nodes als eerste getoond worden in een overzicht.
     
  22. Views fieldsets
    Geeft je de opties om zogenaamde fieldsets te maken binnen je overzicht. Ik gebruik deze voornamelijk om velden te bundelen zodat ze beter te stijlen zijn met CSS.
     
  23. View Field View
    Met deze module kun je een overzicht in een ander overzicht tonen. Handig als je relaties tussen overzichten wil gebruiken (zoals meerdere auteurs voor dezelfde node) maar duplicaten wil voorkomen.
     
  24. Scheduler
    Dit maakt het mogelijk om nodes op basis van een ingegeven datum te publiceren of om de publicatie ongedaan te maken.
     
  25. Automatic Entity Labels
    Genereert automatisch een label (zoals de titel van een node) op basis van tokens. Dit kun je gebruiker wanneer een gebruiker niet zelf de titel hoeft in te voeren, maar dat deze op basis van ingevulde velden gegenereerd moet worden.

Hoeveel van deze Drupal modules ken je al? En heb je zelf nog suggesties die ik kan toevoegen aan de lijst? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

P.S: Schrijf je in voor mijn Drupal nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle Drupal content die ik schrijf.

Meer Drupal blogs

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.