3 onorthodoxe manieren om een tot een oplossing te komen

Soms zit je met een probleem dat alleen opgelost kan worden door er heel hard en lang over na te denken. Maar even zitten en heel geconcentreerd na proberen te denken werkt meestal averechts. Sommige problemen vragen om een onorthodoxere aanpak, namelijk douchen, lopen of slapen.
Robert Roose
Door Robert Roose

3 onorthodoxe manieren om een tot een oplossing te komen

Neem een douche

Waarschijnlijk heb je het effect zelf al eens opgemerkt. Je worstelt met een probleem en terwijl je staat te douchen krijg je ineens een briljante ingeving. Dit is geen toeval.

Volgens Leo Widrich heeft dit met de volgende factoren te maken:

  1. Onderzoek wijst uit dat er andere gedeeltes van onze hersenen actief zijn onder de douche. En dan met name de gedeelten die creativiteit stimuleren
  2. Onder de douche gaan geeft de meeste mensen een fijn gevoel waardoor de hersenen dopamine aanmaken. Dopamine bevordert de creativiteit
  3. Wanneer je onder de douche staat ben je niet afgeleid door de telefoon of andere mensen. Het ‘vervelen’ zorgt ervoor dat je hersenen in de juiste staat zijn om creatieve problemen op te lossen, zoals onderzocht door Shelley H. Carson aan de universiteit van Harvard

Maar zit je met een probleem en je hebt geen douche in de buurt? Geen probleem. Maak dan een wandeling.

Ga wandelen

Zoals blijkt uit een onderzoek van Stanford bevordert een ommetje maken creatief denken.

“Stanford researchers found that walkers performed significantly better on tests measuring creative divergent thinking during and after walks. In fact, walking boosted creative thinking by an average of 60% and the benefits lasted well beyond the walk itself.”

Het is dan wel belangrijk dat je ongestoord gaat wandelen. Dus geen podcast op of met je smartphone spelen. Dit forceert je na te denken over het probleem.

Ik heb zelf meerdere keren meegemaakt dat een probleem waar ik de hele dag mee bezig was, opgelost werd tijdens de wandeling van kantoor naar station aan het einde van de dag.

Toe moe om een stukje te gaan lopen? Ga dan lekker in je bed liggen.

Doe een dutje

In zijn boek ‘Why We Sleep’ vertelt Matthew Walker een anekdote van pianist die hem vertelt over een moeilijk stuk dat hij probeerde te leren. De pianist oefent het stuk tot laat in de nacht maar foutloos spelen lukt niet. Als hij gefrustreerd gaat slapen en het de volgende ochtend nog een keer probeert speelt hij de partij vlekkeloos. 

Als iemand zegt dat je ‘er misschien een nachtje over moet slapen’ is dat dus helemaal niet zo’n gek advies. Zo schrijft Steve Calechman in zijn blog voor Harvard dat ons brein doorwerkt als wij slapen en op zoek gaat naar connecties. Een gedeelte van je brein, de prefrontale cortex, wordt uitgeschakeld waardoor je hersenen nu vrijelijk kunnen associëren. Wat ertoe kan leiden dat je opstaat met de oplossing voor het probleem waarmee je naar bed ging.

Dit is ook de reden waarom er op het kantoor van Google zogenaamde ‘sleeping pods’ heeft. Hier kunnen werknemers elk gewenst moment een powernap doen. Dit zorgt voor meer uitgeruste werknemers waarbij de kans dat ze problemen oplossen groter wordt.

Bonus tip: Creativiteit vergroten met deze techniek gebruikt door Salvador Dali

Ben je niet bezig met het oplossen van een probleem maar wil je juist wat extra creativiteit? Dan kan deze methode, gebruikt door onder andere Salvador Dali, uitkomst bieden. 

Om zijn creativiteit een boost te geven ging Dali slapen met een bal in zijn hand. Het moment dat de slaap hem vatte liet hij de bal los die met een dreun op de grond viel. Hierdoor schrok hij wakker en begon hij meteen met schilderen. Hij benutte hij de hypnagogie fase van zijn slaap, ook wel N1 genoemd. In deze fase ben je semi lucide, wat wil zeggen dat je half slaapt en half wakker bent. Je hersenen maken dan ongebruikelijke associaties die omgezet kunnen worden in creativiteit.

Het schijnt echt te werken al heb ik deze methode zelf overigens nooit geprobeerd omdat ik toch iets te gehecht ben aan mijn slaap 🙂

Zit je vast met een lastig probleem?

Ga dan douchen, wandelen of slapen. Beter niet tegelijk!

Heb jij nog een een goede manier om een lastig probleem op te lossen? Deel deze dan door hieronder een reactie achter te laten.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.