Het beste van 2022

Zelf geniet ik altijd veel van andermans eindejaar lijstjes dus vandaar dat ik dit jaar ook deel welke media (voornamelijk boeken en televisie series) mij in 2022 hebben bezig gehouden.
Robert Roose
Door Robert Roose

Het beste van 2022

Boeken

The Case for Keto

Gary Taubes leert ons in dit boek een wijze les die eigenlijk voor de hand lijkt te liggen. Niet elk lichaam reageert hetzelfde op voedsel. Waar de een zich vol schranst aan de schijf van vijf en graatmager blijft zal een ander kilo’s aankomen als het probeert de richtlijnen van het voedingscentrum te volgen.

In dit geval zijn koolhydraten de boosdoener. De ene persoon reageert hier beter op dan de ander. Het terugschroeven van het aantal gram koolhydraten dat je eet kan een enorme impact hebben op mensen die een lichaam hebben die hier minder goed mee omgaan.

Daarnaast zorgt een voedingspatroon met meer eiwitten en vet (en minder koolhydraten) ervoor dat je sneller vol zit en daardoor uiteindelijk minder eet.

"Those who fatten easily are profoundly different from those who don’t and may have been from the womb onward. Their physiology is different; their hormonal and metabolic responses to foods are different. Their bodies want to store calories as fat; the bodies of their lean friends don’t."

Four Thousand Weeks

4000 weken. Dat is wat we gemiddeld aan tijd te besteden hebben in ons leven. Maar de vraag is hoe je deze tijd het beste kan besteden? Oliver Burkeman probeert in dit boek antwoord te geven op deze vraag. Weg van de productiviteit guru's die tijd optimaliseren om zoveel mogelijk te kunnen doen kijkt Burkeman juist naar de kwaliteit van de te besteden uren in een dag. 

Burkeman confronteert ons met onze eigen sterfelijkheid en hoe wij geluk kunnen vinden met elke seconde die verstrijkt. 

"What I can confirm, though, is that if you can adopt the outlook we’re exploring here even just a little – if you can hold your attention, however briefly or occasionally, on the sheer astonishingness of being, and on what a small amount of that being you get – you may experience a palpable shift in how it feels to be here, right now, alive in the flow of time."

Zo hadden we het niet bedoeld

2022 was ik het hele jaar ambtenaar. En juist voor ambtenaren is dit boek verplichte kost. Hoe een combinatie van politiek, media en bureaucratie zo’n chaos kunnen veroorzaken is schrikbarend. De materie van het boek van Jesse Frederik lijkt stoffig maar Frederik weet het te verpakken tot een verhaal dat boeit tot de laatste pagina.

Het heeft mij doen beseffen dat je als ambtenaar een plicht hebt om het goed te doen. Dat je aan de de noodrem moet trekken als dat nodig is. Iets wat vrijwel iedereen in de toeslagen affaire heeft nagelaten.

"Er rust natuurlijk een verantwoordelijkheid op de schouders van ambtenaren om niet louter omhoog te kijken maar ook opzij, naar de samenleving. Zij moeten de dilemma’s van het beleid blijven voorleggen aan hun bewindspersonen."

Why We Sleep

Een slaapverwekkend boek, in de goede zin van het woord. Slaapprofessor Matthew Walker zet uit een waarom elk mens moet proberen elke nacht acht uur slaap te krijgen. Hoewel ik na het lezen van het boek ook tegengeluiden begon te horen dat niet alle data van Walker zou kloppen, vind ik het noemen van dit boek in deze lijst toch de moeite waard. Het zorgt er namelijk voor dat je anders over slapen, en het prioriteren daarvan, gaat nadenken al is de impact wellicht niet zo groot als dat Walker doet vermoeden.

"Stick to a sleep schedule. Go to bed and wake up at the same time each day. As creatures of habit, people have a hard time adjusting to changes in sleep patterns. Sleeping later on weekends won’t fully make up for a lack of sleep during the week and will make it harder to wake up early on Monday morning. Set an alarm for bedtime. Often we set an alarm for when it’s time to wake up but fail to do so for when it’s time to go to sleep."

TV Series

White Lotus

Waar seizoen één van White Lotus al erg goed was, nadert het tweede seizoen perfectie. Het op zichzelf losstaande verhaal in combinatie met de muziek en de visuele setting van Sicilië zorgen voor een aangrijpende mix. 

Net zoals in het eerste seizoen begint de serie met de vondst van een lijk. Wie dat is wordt pas in de laatste aflevering onthuld. In de tussentijd (totaal zeven afleveringen) worden er verschillende verhaallijnen gevolgd en vraag je je constant af wie het slachtoffer is. Deze verhaallijnen zijn stuk voor stuk interessant en laten je aan het eind van elke aflevering achter met een onbehaaglijk gevoel, vragend om meer. 

The Rehearsal

Alles wat ik over deze nieuwe reality serie (als je dat al zo mag noemen) van Nathan Fielder vertel zou mogelijk te veel verklappen. Kijk in ieder geval aflevering 1 en probeer op je stoel te blijven zitten als je van de ene verbazing in de andere valt.

House of the Dragon

Dit is gewoon het eerste seizoen van Game of Thrones maar dan net even iets anders. Meer van hetzelfde, maar ik kon ook geen genoeg krijgen van de eerste seizoenen van Game of Thrones dus voor mij geen enkel probleem. 

Better Call Saul

Toen in 2015 deze spin-off van Breaking Bad begon had ik er een hard hoofd in dat het boeiend kon zijn. Nu in 2022 de laatste seizoen (6) is uitgezonden wil ik zelf zo ver gaan om te zeggen dat Better Call Saul beter is dan Breaking Bad. Zowel Saul Goodman als Jimmy McGill krijgen een waardig afscheid. 

Films

In 2022 heb ik slechts een handjevol films gezien en niks noemenswaardig. De televisieserie heeft de plek van de film langzaam overgenomen als het gaat om primaire bron van entertainment. Waarschijnlijk omdat een serie langer de tijd krijgt karakters en plot te ontwikkelen waarbij het bij de gemiddelde film na twee uur weer voorbij is. 

Muziek

Qua muziek heb ik voornamelijk constant plusfm opstaan. De fransman die hier de playlist beheert heeft vrijwel een identieke muzieksmaak als die van mij. Hierdoor wordt ik elke keer weer verrast door nieuwe nummers of artiesten. Een aanrader voor iedereen die van elektronische popmuziek houdt.

Games

Ik game steeds minder. Single player games zoals Witcher 3 kunnen me niet echt meer boeien. Zoveel tijd heb ik niet om te gamen, dus me verdiepen in een verhaal met allemaal side quests is er niet. Het enige wat ik nog regelmatig speel is Overwatch 2. De combinatie van skill (richten en bewegen) en tactiek (het op het juiste moment inzetten van je abilities) zorgt ervoor dat het mij blijft boeien en uitdagen.

Jouw tips?

Wat heeft jou bezig gehouden in 2022? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.
 

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.