Betere streamingdienst voor kinderen

Waarom bestaat er geen streamingdienst die specifiek gericht is op (het welzijn van) kinderen? In deze blog fantaseer ik hoe zo'n streamingdienst eruit zou moeten zien.
Robert Roose
Door Robert Roose

Betere streamingdienst voor kinderen

Het liefst heb je natuurlijk dat je kinderen helemaal geen televisie kijken, maar dit is niet in elk gezin haalbaar. Het televisie kijken geeft zowel kind als ouder wat rust. Maar ik denk wel dat je bewust bezig kan zijn met hoe en wat je kinderen kijken. Ik schrok namelijk van deze quote uit boek 'Aandacht' van Gloria Mark:

"In een langlopend onderzoek in Nieuw-Zeeland werden 1037 kinderen gevolgd van drie- tot vijftienjarige leeftijd. De onderzoekers ontdekten dat concentratieproblemen op latere leeftijd groter waren als de kinderen meer televisie hadden gekeken, en die uitkomst bleef staan nadat andere mogelijke factoren (geslacht, sociaaleconomische status, vroege problemen met aandacht, cognitieve vermogens) waren weggestreept. Volgens de onderzoekers worden mensen door blootstelling aan snel afwisselende beelden minder goed in kijkgedrag waarbij ze langdurig gefocust moeten blijven. Dit onderzoek maakt eens te meer duidelijk dat het bekijken van televisieprogramma’s of films met een korte shotlengte ons kan conditioneren om sneller de aandacht te verliezen op andere apparaten, zoals computers of smartphones."

Ik ben daar op gaan letten en het viel me op hoe snel sommige kindertelevisie programma's zijn. Waar het televisiekijken eigenlijk een moment van rust moet zijn zit je met kinderen die bekaf zijn na het kijken van deze series.

De ideale streamingdienst voor kinderen

Dat zette mij aan het denken. Hoe zou een ideale streaming dienst voor kinderen er uit zien?

Gecureerde media

Allereerst is het belangrijk dat de televisieprogramma's zorgvuldig uitgekozen zijn. Waarbij de shots elkaar niet te snel afwisselen en dat er ruimte genomen wordt om een verhaal langzaam te vertellen. Ik denk aan programma's zoals:

  • Ziggy en de Zoo tram
  • Kikker
  • Casper en Emma

Het valt me op dat voornamelijk Noord Europese (Nederlandse, Deense, Zweedse of Noorse) series voldoen aan deze eisen.

Daarnaast moeten de series uiteraard geen geweld of schelden bevatten en voornamelijk goed gedrag promoten.

Geen autoplay

Bij elke streamingdienst is het tegenwoordig standaard dat na elke aflevering automatisch de volgende aflevering wordt gestart. Dit zorgt ervoor dat je hersenloos blijft doorkijken. Een streaming dienst gericht op kinderen moet juist het tegenovergestelde doen. Als een aflevering stopt moet je bewust de keuze maken om een volgende aflevering te kijken.

Kinderen hebben dan meer controle of ze inderdaad verder televisie willen kijken of misschien iets anders willen doen. Ook is het een mooi moment voor ouders om met het kind af te spreken wanneer het televisie kijken is afgelopen. Dit is lastiger als er automatisch een volgende aflevering wordt geladen.

Tijdslot

Ik heb gemerkt dat wanneer ik duidelijk naar de kinderen toe ben over wanneer het televisie kijken is afgelopen, er minder discussie en strijd is wanneer de tv uit moet. Nu moet ik dit constant aangeven (nog 10 minuten of nog een aflevering) maar het zou mooi zijn als je dit kan instellen bij de streamingdienst. Er kan dan duidelijk in beeld aangegeven worden hoeveel minuten er nog gekeken mag worden. Ook kan de streamingdienst suggesties doen van afleveringen van series die nog binnen de resterende tijd te bekijken zijn of aangeven dat wanneer een te lange aflevering gestart wordt deze niet afgekeken kan worden.

Mijn kinderen kijken meestal een paar afleveringen van dezelfde serie achter elkaar. Idealiter zou ik dan willen instellen dat ze vandaag een x aantal afleveringen van een bepaalde serie mogen kijken. Wanneer dat aantal bereikt is gaat de tv op slot.

Hoe ik het nu oplos

Ondanks dat bovenstaande streamingdienst (nog) niet bestaat los ik het nu als volgt op. Ik heb een NPO Start abonnement genomen omdat hier de meest rustige kinderprogramma's op staan. Ik vermoed dat de meeste televisieseries hier ook door de NPO op worden uitgekozen en aangekocht.

Een ander voordeel aan NPO Start is dat er niet automatisch een nieuwe aflevering wordt gestart wanneer de huidige is afgelopen. Al vermoed ik dat dit eerder een bug is dan een feature waarvan ik hoop dat ze dit in de toekomst niet oplossen.

Met twee bovenstaande dingen is dan ook wel het beste benoemd van de dienst. De app is verder dramatisch omdat het onmogelijk is een duidelijk A tot Z overzicht te krijgen van alle beschikbare programma's. Ook is het (nog) niet mogelijk om favorieten aan te geven of om een kinderaccount aan te maken waar alleen content voor kinderen beschikbaar is.

Televisie kijken doen we bij ons via de Nvidia Shield. Dit is een apparaat met Android TV. Het voordeel hiervan is dat ik de app tvusage kan gebruiken. Hiermee kun je instellen hoe lang de tv gebruikt mag worden voordat deze op 'slot' gaat. Het is ook gemakkelijk om nog een paar minuutjes extra te geven als je ziet dat de aflevering bijna is afgelopen. Deze app heeft er bij ons thuis voor gezorgd dat er minder strijd is als de tv uit moet.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.