Ode aan de website

De eerste website werd eind vorige eeuw (augustus 1991) gelanceerd en is vandaag de dag de allerbeste manier om informatie over te brengen. Beter dan alles wat daarvoor of daarna kwam.
Robert Roose
Door Robert Roose

Ode aan de website

Als we nu aan een website denken is het misschien een beetje saai. Er zijn zoveel nieuwe en hippe ontwikkelingen aan de gang zoals Virtual reality, Social Media, smartphone apps en Spatial computing dat de website een verouderd en gedateerd relikwie lijkt. Dit is onterecht want de website is ongekend revolutionair en verdient daarom deze lofzang.

Wat bedoel ik met 'de website'?

De term website is heel breed omdat alles wat je op het wereldwijde web tegenkomt in theorie een website kan zijn. Zoals een Instagram profiel die je via de browser bekijkt, een pagina met een YouTube video of een smartphone app die webpagina's toont.

Als ik het in deze ode over een website heb dan bedoel ik een online plek waar je zelf toegang hebt tot alle bestanden, databases en content gehost met je eigen domeinnaam. Denk aan:

  • Een persoonlijke blog.
  • De website van je bedrijf of organisatie.
  • Een zelf ontwikkelde community voor je sportvereniging.

Volledige controle over de website is een belangrijk onderdeel van deze definitie.

De website is beter dan geprinte media (zoals een boek of de krant)

Het verspreiden van informatie via een boek of een krant is beperkt door de oplage. Volgens Statista hebben 5.35 biljoen mensen toegang tot het internet. Het beste verkochte boek, A Tale of Two Cities van Charles Dickens, is 'slechts' iets meer dan 200 miljoen keer over de toonbank gegaan. Door informatie op een website te plaatsen in plaats van in een boek te drukken maak je het mogelijk voor biljoenen mensen om deze informatie tot zich te nemen

Informatie die je opneemt in een krant of boek is achteraf niet gemakkelijk aan te passen. In de geval van een krant vereist dat een rectificatie en voor een boek kan er een nieuwe druk gemaakt worden. Dat neemt niet weg dat de informatie die al verspreid is in deze fysieke vormen niet aangepast wordt. Het tegenargument is dat een website altijd de informatie kan aanpassen en daarom minder betrouwbaar is. Gelukkig is dit op te vangen door gebruik te maken van archive.org (doneer om dit project in leven te houden) waarbij je een 'snapshot' in het verleden kan zien van een website om de informatie van toen te checken.

De website is beter dan bewegend beeld (televisie of youtube)

Wat geldt voor geprinte media geldt ook voor televisie. Je hebt slechts een beperkt bereik. Iemand moet toegang hebben tot een televisie, abonnement en op het juiste moment inschakelen.

Online videodiensten, zoals YouTube, hebben daarentegen theoretisch hetzelfde bereik als websites. Iedereen met een (ongecensureerde) internetconnectie kan een YouTube video bekijken als, en daar zit de crux, degene ook genoeg bandbreedte bezit om video's te streamen. En dat is niet altijd en over het geval. Bijvoorbeeld in een continent zoals Afrika. Maar ook in Nederland heb je niet altijd toegang tot voldoende bandbreedte als je bijvoorbeeld onderweg bent en afhankelijk bent van je mobiele data.

Een ander nadeel aan video is dat het niet te scannen is. Als je bijvoorbeeld in YouTube op zoek gaat naar een specifiek stukje informatie kan het erg irritant zijn als je eerst een advertentie, een intro en een smeekbede om likes of subscribes moet bekijken voordat je bij de kern komt. Dat de video's zo lang zijn komt omdat ze dan beter scoren volgens het algoritme en meer advertentie-inkomsten opleveren. Natuurlijk kun je de video vooruit spoelen tot je op het juiste punt komt, maar dat kan soms best even zoeken zijn, want waar biedt de video het stukje informatie waar jij naar op zoek bent?

Op een website kun je direct scannen en op zoek naar een woord of zin die aangeeft waar het stukje informatie zich bevindt waar jij naar op zoek bent. Als je het niet meteen kunt vinden kun je gebruik maken van de ingebouwde zoekfunctie van een browser.

Ook is het kopiëren of opslaan van informatie van een website makkelijker. Zo gebruik ik zelf de Reader applicatie van Readwise. Hiermee kan ik interessante passages markeren en bewaren van artikelen en websites die ik lees. Met een video is dit lastiger te doen. Het grappige is dat de makers van de Reader app dit probleem ook ondervonden en daarom iets hebben ingebouwd waarmee video's getranscribeerd worden. Op deze manier kun je toch informatie uit de video als tekst markeren en bewaren, maar makkelijk is het niet.

De website is beter dan social media

De website en social media lijken in veel opzichten op elkaar. Met Social Media zoals Facebook en Instagram kan je, net zoals met een website, een online plek maken die voor iedereen toegankelijk is. Als je jouw social media pagina publiekelijk maakt heb je hetzelfde bereik als met een website.

In sommige opzichten is het zelfs makkelijker om een social media pagina te hebben in plaats van een website omdat het minder onderhoud vergt en goedkoop (of gratis) is. Daarom zie je ook dat veel kleine ondernemers alleen een Facebook pagina hebben en geen eigen website.

De nadelen van een Social media pagina wegen echter niet op tegen het voordeel van gemak. Wanneer je jezelf afhankelijk maakt van Social media loop je het gevaar dat je op een gegeven moment buitengesloten wordt. Jouw Social media pagina kan van een op de andere dag zomaar gesloten of verwijderd worden. Wanneer bijvoorbeeld wordt bepaald, om wat voor een reden dan ook, dat jouw pagina niet volledig voldoet aan de voorwaarden van de Social media dienst.

Pagina weg? Geen probleem, zou je denken, dan maak ik toch gewoon een nieuwe aan? Dat kan, maar dan ben je wel je bereik kwijt. Alle mensen die jouw pagina volgen of geliket hebben zijn jouw pagina kwijt. Het opnieuw opbouwen van dit publiek, als dit überhaupt al lukt, is een flinke klus. En wie zegt dat jouw pagina de volgende keer niet in de prullenbak verdwijnt?

Dit zal met een website niet snel gebeuren. Als je netjes back-ups maakt en ervoor zorgt dat je domeinnaam niet verloopt hoef je je hier geen zorgen over te maken.  

Dus: neem een website!

Ben je een (kleine) ondernemer? Neem een website! Ben je een designer met een eigen portfolio? Neem een website! Ben je een ontwikkelaar die graag kennis deelt? Neem een website!

Begin nu met het maken en onderhouden van je eigen website want er is geen betere manier om kennis en informatie te delen met jouw publiek.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.