Wat kost een website? Een concreet rekenvoorbeeld

Je wil een website (laten) maken, maar met welke kosten moet je dan rekening houden? Ik heb een overzicht gemaakt waarmee je de maandelijkse en jaarlijkse kosten kunt zien.
Robert Roose
Door Robert Roose

Wat kost een website? Een concreet rekenvoorbeeld

Wat bedoel ik met 'een website'?

Een website kan van alles zijn, namelijk:

  • Een zakelijke website met een paar pagina's platte tekst.
  • Een social media platform zoals Facebook of Twitter.
  • Een webshop zoals bol.com.

Daarom is het handig een kader te stellen. Met website bedoel ik in dit rekenvoorbeeld het volgende:

  • Een site gebaseerd op een Content Management Systeem. Dat wil zeggen dat je zelf content zoals menu items en pagina's moet kunnen aanpassen.
  • De site moet een mogelijkheid hebben om nieuwsbriefaanmeldingen af te vangen.
  • Het moet daarnaast mogelijk zijn om leads binnen te krijgen via een formulier.

Een website is in dit geval niet:

  • Een webshop.
  • Een online omgeving waar bezoekers kunnen inloggen (zoals een community).

Wat heeft een website nodig?

Domeinnaam

Elke (serieuze) website heeft een domeinnaam nodig. Met deze domeinnaam kunnen bezoekers jouw website op het internet vinden door deze in te voeren in de adresbalk. De kosten van een domeinnaam hangen af van de extensie die je gaat gebruiken. Een .com is bijvoorbeeld duurder dan een .nl domeinnaam. Ik ga er in dit voorbeeld vanuit dat het om een .nl domeinnaam gaat. Deze kun je bij een partij zoals Vimexx op het moment van schrijven claimen voor €2.95 per jaar.

Kosten: €2,95 per jaar

Hosting

Deze domeinnaam verwijst weer naar een hostingplek op het internet. Als je een goede website wil hebben dan is de juiste hostingpartij een absolute must. Jouw website moet snel en altijd bereikbaar zijn. Het is daarom onverstandig om teveel te beknibbelen op de plek waar je jouw website laat hosten. Ik host mijn websites zelf bij Cloudways. Hiermee koop je ruimte op servers in van grote partijen zoals Google, Amazon en DigitalOcean. Via het platform van Cloudways kun je alles zelf instellen. Het goedkoopste pakket van Cloudways kost €15 per maand.

Kosten: €180 per jaar

Website ontwerp en bouw

Je hebt hier twee verschillende opties:

  • Je gaat zelf aan de slag.
  • Je laat de website door iemand anders maken.

In het eerste geval maak je geen kosten omdat jezelf de website gaat ontwerpen en bouwen.

In het tweede geval moet je iemand inhuren om jouw website te laten ontwerpen en bouwen. Een goede webdesigner zal voor een website, zoals ik hierboven omschreven heb, tussen de 2500 en de 7500 euro vragen. Als de webdesigner minder vraagt moet je nagaan of de kwaliteit nog steeds gewaarborgd kan worden. Als er meer gevraagd wordt is er wellicht een miscommunicatie over wat de website allemaal wel of niet moet kunnen. In dit voorbeeld ga ik uit van het gemiddelde, dus 5000 euro.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je website een levensduur heeft van ongeveer vijf jaar. Na die vijf jaar is of het Content Management Systeem of het webdesign verouderd en is het tijd voor een nieuwe website.

Een Content Management Systeem

Een Content Management Systeem zorgt ervoor dat je zelf de content van de website kan aanpassen zoals de inhoud van de pagina, de menu items en de formulieren. Je hebt ook hier twee keuzes:

  • Je kiest voor een gesloten systeem zoals Wix, Jimdo of Squarespace.
  • Je gaat voor een Open Source Content Management Systeem.

Bij optie 1 betaal je een maandelijks bedrag. Je kan dan binnen de grenzen van het gekozen systeem een website (laten) bouwen.

Dit heeft als voordeel dat je niet hoeft om te kijken naar zaken zoals updates en hosting. Dit is allemaal binnen het pakket geregeld.

Het nadeel is dat je afhankelijk bent van een derde partij. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een keer niet op tijd betaalt? Of als je per ongeluk content plaatst die niet voldoet aan de richtlijnen van de door jou gekozen tool? Daarnaast ben je ook beperkt door de functionaliteit van het systeem. Als jouw website succesvol wordt en zal groeien, is het maar de vraag in hoeverre deze tool met jouw succes mee kan schalen.

Ik adviseer je daarom om te kiezen voor optie 2.

Open Source wil zeggen dat iedereen de broncode kan inzien. Daardoor kan iedereen meewerken aan het project en ben je vrijer in je keuze met welke partij je gaat samenwerken.

De populairste Open Source Content Management Systemen zijn Wordpress, Drupal en Joomla. Waarbij Wordpress het grootst is en Drupal het meest flexibel. Ik heb zelf een voorkeur voor Drupal, maar ik denk dat meer mensen gebaat zijn bij Wordpress. Dit CMS is namelijk makkelijker in gebruik. Voor alle drie deze opties hoef je overigens niks te betalen.

In het geval van Wordpress en Joomla betaal je echter wel voor extra functionaliteit in de vorm van plugins. Dit is bij Drupal niet het geval. Ik ga er in dit rekenvoorbeeld vanuit dat je kiest voor een Open Source Content Management Systeem.

Kosten: €0 per jaar

Een SSL certificaat

Je wil dat jouw bezoekers een veilig gevoel hebben als ze jouw website bekijken. Het is daarom verstandig een SSL certificaat op je website te installeren. Dit zorgt ervoor dat de verbinding tussen jouw website en de bezoeker beveiligd is. Een SSL certificaat kun je tegenwoordig gratis krijgen door diensten zoals Cloudflare of Let's Encrypt.

Kosten: €0 per jaar

Nieuwsbriefsysteem

Een goede manier om potentiële klanten op de hoogte te houden van jouw producten en diensten is een nieuwsbrief. Een koppeling van jouw website met een nieuwsbriefsysteem is daarom onmisbaar. Er zijn verschillende online diensten waarmee je nieuwsbrieven kan versturen waar Mailchimp de populairste is. Mailchimp is tot 2000 inschrijvers gratis, maar ik sorteer alvast voor op het succes van jouw website. Ik ga er in dit geval vanuit dat er een abonnement (op korte termijn) nodig is. Het goedkoopste plan is in de meeste gevallen voldoende.

Kosten: €8,40 per jaar

Statistieken

Om jouw website te kunnen verbeteren is het noodzakelijk om bezoekersstatistieken bij te houden. Aan de hand daarvan kun je problemen oplossen door bestaande content te bewerken. Of je kunt door deze inzichten nieuwe content gaan schrijven. Er zijn twee populaire opties, namelijk Google Analytics en het Open Source alternatief Matomo. Beide zijn gratis maar in het geval van Matomo moet je deze zelf hosten. Dit hoeft geen probleem te zijn als je, zoals ik geadviseerd heb bij de hosting, een eigen virtuele server hebt afgenomen bij Cloudways.

Kosten: €0 per jaar

Onderhoud

Een website gebaseerd op een Open Source Content Management Systeem heeft updates nodig. Daarnaast wil je misschien de website af en toe kunnen aanpassen qua look en feel of functionaliteit. Bijvoorbeeld naar aanleiding van reacties van bezoekers of aan de hand van de statistieken. Voor deze werkzaamheden hou ik rekening met 10% per jaar van wat de website gekost heeft.

Kosten: €500 per jaar

De kosten op een rijtje

€2,95 - Domeinnaam
€180 - Hosting
€1000 - Ontwerp en bouw website
€0 - Content Management Systeem
€0 - SSL certificaat
€8,40 - Nieuwsbriefsysteem
€0 - Statistieken
€500 - Onderhoud
--------------------------------
€1691,35 per jaar
€1691,35 / 12 = €140,95 per maand

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.