'Drupal is niet geschikt'

Deze opmerking hoorde ik onlangs waar Drupal werd afgewezen als mogelijke oplossing. Maar toen ik naar de eisen keek was Drupal, naar mijn mening, wel de juiste keuze. Daarom leg ik in deze blog uit waar ik denk dat Drupal wel of niet geschikt voor is.
Robert Roose
Door Robert Roose

'Drupal is niet geschikt'

Zorg dat je beschikt over de juiste expert(ise)

Of Drupal een geschikte oplossing is begint bij het in huis halen of inhuren van de juiste persoon of personen.

  • Je wil werken met iemand die veel kennis heeft van Drupal en de beschikbare gratis modules (alle Drupal modules zijn gratis en open source)
  • Drupal modules zijn gemakkelijk te installeren stukjes code die de basisfuncties van Drupal uitbreiden 
  • Drupal komt het beste tot zijn recht als je bestaande modules combineert
  • Hierdoor kun je sneller en goedkoper een website bouwen omdat je niet alles vanaf 0 hoeft te maken
  • Het is een kwestie van slim gebruik maken van wat andere mensen of organisaties al gemaakt hebben

Als je deze kennis in huis hebt of je hebt iemand in je die team die dat heeft dan is Drupal geschikt voor vrijwel alle type websites.

Is Drupal geschikt voor een simpele corporate website?

Als je een simpele zakelijke website wil met een paar pagina's kun je daar Drupal voor gebruiken. Zeker als je de bovenstaande beschreven expertise in huis hebt. Als dat niet het geval is kun je beter kijken naar WordPress of diensten zoals Wix of Squarespace. Let wel op dat je met laatste twee genoemde een risico neemt omdat je dan nooit eigenaar bent van je eigen website.

Is Drupal geschikt voor een gelikte mooie website met animaties?

Jazeker. Je kan de zogenaamde Drupal thema's namelijk helemaal zo (laten) maken als je wil. Als je kiest voor Drupal betekent dat niet dat je je beperkt wat betreft look en feel. 

Daarnaast kun je er zelfs voor kiezen om de front-end helemaal los te koppelen van wat Drupal aanlevert. Dit wordt ook wel 'Headless' genoemd. Op deze manier heb je alle vrijheid om de voorkant van de Drupal website te ontwerpen en bouwen zoals jij wil maar behoud je de voordelen van de achterkant (back-end) van Drupal.

Is Drupal geschikt voor een community?

100%. Drupal biedt out of the box al veel functies die belangrijk zijn voor een community, zoals gebruikersregistratie, maar is ook makkelijk uit te breiden met gratis open source modules zoals de Group module. Hiermee kun je verschillende groepen binnen een Drupal website aanmaken, groepsbeheerders aanwijzen en inhoud alleen beschikbaar maken via een Group. Zo kun je bijvoorbeeld een website maken die qua functies lijkt op Reddit of Facebook.

Is Drupal geschikt voor een intranet?

Een intranet en community hebben vaak dezelfde functionele kenmerken. In dat geval is Drupal dus ook geschikt om een intranet mee te bouwen. Zelf heb ik meerdere intranetten gebouwd met Drupal waar collega's onderling nieuws met elkaar konden delen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om verjaardagen van collega's te tonen om te laten zien wie er op die dag jarig is.

Is Drupal geschikt voor een online magazine?

Ook voor een online magazine is Drupal uitermate geschikt. Zoals ik hierboven al aangaf kun je de front-end van Drupal inrichten en vormgeven zoals je wil. Dat betekent dat je ook mooie grote foto's kan tonen zoals gebruikelijk is bij trendy magazine website. Daarnaast bevat Drupal de mogelijkheid om uitgebreid te worden met een krachtig zoeksysteem zoals Elasticsearch. Gebruikers kunnen dan gemakkelijk zoeken tussen een grote hoeveelheid artikelen.

Is Drupal geschikt voor een webshop?

Als het gaat om een webshop bouwen moet ik eerlijk toegeven dat ik daar niet altijd even goede ervaringen mee heb gehad (maar dit is al meer dan 5 jaar gelden). Bij het bouwen van een webshop komt veel kijken zoals het afhandelen van voorraad, het berekenen van verzendkosten en het doen van een betaling. Er zijn modules beschikbaar zoals Drupal Commerce die veel van dit soort dingen out of the box kunnen, maar het configureren van deze module is een flinke klus. Als je een kleine webshop hebt ben je waarschijnlijk beter af met een gespecialiseerde dienst zoals Shopify.

Is Drupal geschikt voor een grote dataset waar gebruikers in kunnen zoeken?

Wanneer je Drupal koppelt met het eerder genoemde Elasticsearch, en je zorgt voor genoeg serverkracht, dan is het zeker mogelijk om Drupal in te zetten voor het doorzoeken van grote datasets. ElasticSearch wordt ook ingezet door noemenswaardige bedrijven zoals Uber, het eerder genoemde Shopify en Slack.

Hierdoor gebruik je de modulariteit van Drupal in zijn kracht. De standaard zoekmachine van Drupal is geschikt voor een aantal honderd records, maar als je meer wil is het mogelijk een externe dienst te koppelen.

Waar is Drupal nog meer geschikt voor?

Heb je een specifieke use case en wil je weten of Drupal daar geschikt voor is? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer blogs over Drupal

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.