Boek gelezen? Schrijf een samenvatting!

Een boek lezen is goed. Iets leren van wat je gelezen hebt is nog beter. Daarom ga ik van elk non-fictie boek dat ik gelezen heb een samenvatting schrijven.
Robert Roose
Door Robert Roose

Boek gelezen? Schrijf een samenvatting!

Kwaliteit > kwantiteit

Op zijn blog heeft Andreas Fragner een interessante post geplaatst met de titel 'Writing summaries is more important than reading more books' die mij aan het denken heeft gezet. Daarin schrijft hij het volgende:

"One thing I’ve learned over time is to read fewer books but to take the time to write summaries for the good ones. The ROI of spending 2h writing a synopsis is much higher than spending those 2h powering through the next book on your list. Reading is not about page count or speed [1]. What matters is how it changes your thinking and what you take away from it. Optimize for comprehension, not volume."

Je kan wel proberen zoveel mogelijk boeken proberen te lezen, maar het is beter om wat tijd te nemen om een samenvatting te schrijven van een gelezen boek. Lezen gaat niet om hoeveel je leest, maar wat je er van kunt leren en onthouden.

Investering voor de toekomst

In zijn blogpost 'Denkdividend: hoe het maken van notities je leven kan veranderen' haalt Ernst-Jan Pfauth het voorbeeld aan van de Amerikaanse schrijver Nat Eliason. Nat heeft nu meer dan 300+ boekbesprekingen gepubliceerd en krijgt daarmee een vaste stroom bezoekers naar zijn website. Vanuit daar heeft hij een podcast en succesvol Tik-Tok account gelanceerd en verdient hij geld door onder andere affiliatie linkjes naar Amazon aan te bieden.

Dit is niet direct mijn ambitie, maar ik vind het wel een mooi idee dat andere mensen iets kunnen hebben aan de samenvattingen die ik schrijf. Dit merk ik nu al doordat ik in het verleden ooit een uitgebreide samenvatting heb geschreven van het boek 'Brand Story'. Dit is tot op de dag van vandaag de meest bezochte pagina op mijn Nederlandstalige website. En wie weet wat er mogelijk in de toekomst allemaal uit kan ontstaan?

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.