Hoe zorg je ervoor dat je website lang(er) mee gaat?

Een duurzame website kan betekenen dat je deze zo min mogelijk CO2-uitstoot veroorzaakt. Maar een duurzame website is ook een website die lang mee gaat. In deze blog leg ik hoe je keuzes maakt waardoor je website er minimaal vijf jaar tegenaan kan.
Robert Roose
Door Robert Roose

Hoe zorg je ervoor dat je website lang(er) mee gaat?

Maak gebruik van bewezen technieken

De eerste versie van WordPress werd meer dan 20 jaar geleden uitgebracht. Drupal bestaat al meer dan 22 jaar. Saai!

De verleiding is groot om te kiezen voor wat hip en happening is. Een gelikt zelfgebouwd Content Management System dat volgens de accountmanager het allerbeste is wat er op de markt is. Spoel door naar twee jaar later en de accountmanager is vertrokken naar een ander bedrijf en de partij die het CMS heeft gemaakt is failliet. Daar zit je dan met een niet werkende website en niemand die je verder kan helpen.

Wellicht is WordPress of Drupal dan toch niet saai? Zowel WordPress als Drupal hebben bewezen de afgelopen twintig niet onderhevig te zijn aan marktveranderingen. Grote kans dat ze over vijf jaar nog steeds bestaan en ondersteund worden.

Kies voor Open Source

Als je voor Drupal of WordPress kiest, kies je voor Open Source. Dat betekent dat je altijd je hele boeltje op kan pakken en van de ene partij naar een andere partij kan gaan met je website. Tenzij je leverancier toegang tot het CMS, de database en/of bestanden beperkt. Dan heb je een groot probleem en moet je proberen zo snel mogelijk deze toegang wel te krijgen. Let hier op voordat je een website laat bouwen en laat het expliciet opnemen in de voorwaarden van de offerte.

Let er ook op dat uitbreidingen van jouw website, in de vorm van extensies, plug-ins of modules ook Open Source zijn. Als je een betaalde plug-in installeert van een commerciële partij kan het zo zijn dat die partij op een bepaald punt, om wat voor een reden dan ook, de plug-in niet meer ondersteunt. Dit kan ervoor zorgen dat er gedeeltes, of in sommige gevallen de hele website, niet meer werkt.

Wanneer je kiest voor Drupal heb je dit probleem niet. Alle modules zijn Open Source en worden onderhouden door de community. Als de persoon die de module heeft gemaakt geen zin of tijd meer heeft om er verder aan te werken, kan iemand anders binnen de community het project overnemen. In het ergste geval dat er niemand is om het project over te nemen kun je zelf een programmeur inhuren om mee te helpen aan de module.

Ook een website die lang mee gaat?

Ben je op zoek naar iemand die je kan helpen met het ontwerpen en bouwen van een duurzame website die minimaal vijf jaar mee gaat? Stuur een email naar [email protected] of bel 06 3029 2641 om te kijken hoe we kunnen samenwerken!

Hou het simpel

Hoe meer dingen en externe diensten je toevoegt aan je website, des te groter de kans dat bepaalde functionaliteit wegvalt. Stel je hebt een Drupal website en installeert elke module die je maar kan bedenken, dan bestaat de kans dat wanneer er een major version upgrade komt, bepaalde modules niet mee te migreren zijn. De modules worden onderhouden door vrijwilligers en als je gebruik maakt van sommige obscure modules kunnen deze projecten op een bepaald punt worden verlaten.

Wees daarom kritisch als je iets (zoals een module) toevoegt aan je website. Heb je dit echt nodig? Of is het misschien op een andere manier op te lossen?

Vermijd verouderde User Interface (UI) of User Experience (UX) trends en patronen

Als je een website laat ontwerpen en maken let er dan op dat er geen UI of UX trends of patronen gebruikt worden die al verouderd zijn. Denk hier bij aan:

  • Een carrousel met inhoud die automatisch (of handmatig) wisselt
  • Een drop down menu dat alleen uitklapt wanneer een gebruiker er met zijn muis overheen gaat
  • Hoewel een video achtergrond voorheen best cool was blijkt nu dat het je website niet duurzaam en traag maakt

Net zoals je de website simpel moet houden door niet teveel plug-ins te installeren geldt dit ook voor je design. Als je minder flashy en trendy gevoelige elementen gebruikt is de kans groter dat je website de tand des tijds doorstaat. Denk bijvoorbeeld aan een website zoals Craigslist die er redelijk basic uitziet maar na tientallen jaren nog steeds hetzelfde design heeft.

Hoe lang moet een website mee gaan?

Een website moet minimaal vijf jaar mee gaan. Als je binnen vijf jaar aan een nieuwe website toe bent is er iets niet goed gegaan. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de achterliggende techniek en hoe lang deze ondersteund wordt geeft dit ook een goede indicatie. Een major upgrade van CMS (van 1.x naar 2.x) is meestal een mooi moment voor een nieuwe website. Neem bijvoorbeeld Drupal:

  • In februari 2008 kwam Drupal 6 uit en deze werd ondersteund tot februari 2016: 8 jaar
  • In januari 2011 kwam Drupal 7 uit en deze wordt ondersteund tot januari 2025: 14 jaar (!)
  • In november 2015 kwam Drupal 8 uit en deze werd ondersteund tot november 2021: 6 jaar

Hierbij moet wel vermeld worden dat bij Drupal 6 naar 7 en Drupal 7 naar 8 een intensief migratietraject benodigd was om je website over te zetten. Hier heeft de Drupal community van geleerd en sinds Drupal 8 is het makkelijker om up te graden naar Drupal 9 en respectievelijk naar Drupal 10. Ook de volgende de upgrades moeten makkelijker worden waardoor je website nog langer houdbaar wordt.

Samengevat

Een website die langer mee gaat (minimaal vijf jaar):

  • Maakt gebruik van technieken die zich bewezen hebben en over vijf jaar nog steeds bestaan
  • Gebruikt Open Source zodat deze altijd doorontwikkeld kan worden ook als deze niet meer wordt ondersteund door de community of een externe partij
  • Is simpel waardoor het niet afhankelijk is van externe partijen of trendgevoelig design

Heb jij nog tips om ervoor te zorgen dat je website langer mee gaat? Deel ze hieronder in een reactie.

Meer blogs over duurzame websites

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.