Hoe je zorgvuldig met je aandacht omgaat

Het boek 'Aandacht' van Gloria Mark heeft mij aan het denken gezet over hoe aandacht werkt en hoe je gefocust blijft. In het boek van Mark ontbreken echter duidelijke tips vandaar dat ik zelf wat aanbevelingen op een rij heb gezet.
Robert Roose
Door Robert Roose

Hoe je zorgvuldig met je aandacht omgaat

Vermijd Social Media

Social Media slokt voor veel mensen een groot deel van de tijd op zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Naarmate je Social Media platformen, zoals X, Facebook, LinkedIn, TikTok, YouTube en Instagram, meer gebruikt voed je het algoritme om het voor jou aantrekkelijker te maken om te blijven plakken. Want hoe langer jij blijft hangen des te meer advertenties je voorgeschoteld krijgt. Zo schrijft Mark:

"Facebook-likes zijn ook een goede voorspeller van iemands IQ, gebruik van verdovende middelen, leeftijd en politieke overtuiging. Sterker nog, na driehonderd likes weet het algoritme al meer over je persoonlijkheid dan je eigen partner."

Wees je hiervan bewust als je social media gebruikt. En als je jezelf een plezier wil doen, stop er dan helemaal mee. Want als je eerlijk bent, wat haal er precies nog uit? Meestal voel je je na een sessie doomscrollen niet veel beter. En de kans dat je net die een interessante post of connectie mist is minimaal.

Stop met het lezen van nieuws

Dit advies ligt in het verlengde van het vorige en ik heb hier al eerder een blog over geschreven. Nieuws is erop gemaakt om jou te langer te laten kijken, lezen of luisteren. Met dezelfde reden als Social Media dat doet: zodat ze je aan meer advertenties kunnen blootstellen. Denk niet dat je slimmer of beter wordt van het lezen van nieuws, maar zie het voor wat het is: entertainment.

Laat je niet volgen

Zorg ervoor dat het algoritme je niet te pakken krijgt. Gebruik de een open source browser zoals Firefox en installeer een advertentieblokker zoals AdBlocker Ultimate. Vertrouw niet op Google Chrome of Microsoft Edge. Deze twee zijn er op uit om je data te verkopen omdat dit onderdeel is van hun business model. 

Firefox is daarnaast een van de weinige browsers die geen gebruik maakt van het zogenaamde webkit, wat ontwikkeld is door Google. Als Google besluit dat je in webkit geen adblockers meer kan gebruiken (want minder advertentie-inkomsten voor Google) dan kan het zo maar eens zijn dat het ook niet meer werkt in Microsoft Edge of Brave die beide gebaseerd zijn op webkit.

En als je echt veilig wil zitten gebruik dan een VPN dienst zoals Proton VPN. Dit zorgt ervoor dat de algoritmes ook jouw IP adres niet kunnen gebruiken om je te targetten. Daarnaast biedt Proton VPN de Nethsield optie aan waarmee je trackers, advertenties en malware kan blokkeren.

Betaal voor online diensten

Is het eigenlijk niet heel gek dat je gratis gebruik kan maken van diensten zoals Hotmail en Gmail? Ja, dat is heel gek want het aanbieden van die diensten kost Google en Microsoft veel geld. Dus waar verdienen ze dan aan? Door jouw data door te spelen en je advertenties te tonen.

Zorg er daarom voor dat je betaald voor online diensten. Vooral als het gaat om dingen die je dagelijks gebruikt zoals e-mail. Ik ben nu zelf al langere tijd tevreden klant bij Proton Mail.

Probeer elke online dienst die je gebruikt eens door deze mangel te halen. Voor welke dienst betaal je niet maar waar je het eigenlijk niet klopt?

Focus je op één taak

Probeer je gericht te focussen op één taak en ga niet multitasken. Zoals Mark aangeeft in haar boek:

"Je zou denken dat je door te multitasken productiever wordt. Maar het onderzoek geeft al sinds jaar en dag het tegenovergestelde aan: je productiviteit gaat juist achteruit als je meerdere dingen tegelijkertijd doet."

Dit komt omdat verschillende taken verschillende mindsets vereisen. Het constant switchen tussen de taken betekent dat je elke keer opnieuw in de juiste mindset moet komen wat veel tijd kost. Sluit tabs en/of applicaties af die je niet nodig hebt voor je huidige taak. En rond een taak helemaal af en ga dan door naar de volgende taak. Of neem tussen de twee taken een korte pauze om je aandacht resources weer op te laden

Voorkom open eindjes

Als onafgemaakte taken door je hoofd blijven spoken dan kost dat veel energie. Maak daarom een to do lijst aan (ik gebruik zelf todoist) en noteer daar alle taken die je nog moet doen. Op deze manier hou je overzicht en ontlast je jouw brein omdat je niet alle taken hoeft te onthouden.

Word niet gestoord

Zet je notificaties uit. Alle notificaties! Je whatsapp, je mail, je shopping apps. Jij bepaalt wanneer je deze informatie tot je wil nemen en niet je telefoon of computer. Elke keer als je telefoon begint te piepen of trillen verleg je je aandacht naar je apparaat. Dit zorgt ervoor dat ervoor dat je de focus op je taak kwijtraakt.

Merk je dat je toch elke keer je telefoon gaat checken ook al staan je notificaties uit? Maak het jezelf dan lastig en leg je telefoon in een andere ruimte of zet de telefoon uit. Het elke keer opnieuw opstarten kost tijd en vormt een barrière waardoor je je gaat afvragen of je er eigenlijk wel echt zin in hebt. 

Neem je een pauze? Ga dan wandelen

Mark geeft aan dat het noodzakelijk is dat je af en toe een pauze neemt om je aandacht resources weer op te laden. Maar je hebt pauzes en je hebt pauzes. Zorg daarom voor een kwalitatieve pauze en ga wandelen. Weg van je computer, zonder headset met podcast in je oren en gewoon lopen. Ik heb al eerder een blog geschreven over de voordelen van wandelen.

Andere leerzame blogs

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.